DESPRE NOI

Asociația Autism Transilvania (AAT) este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2006 de câțiva părinți care nu au acceptat realitatea acelor vremuri când serviciile adresate copiilor cu tulburări din spectru autist erau aproape inexistente. Acești părinți au  sperat și speră în continuare că toți copiii au șanse să își atingă potențialul maxim, dacă au acces la servicii specializate.

Suntem primul ONG care a deschis un Centru de zi pentru copii cu autism în Cluj Napoca. Ne-am luptat de-a lungul timpului să schimbăm percepția eronată asupra autismului, să producem o schimbare în mentalitatea și atitudinea socială față de copiii cu tulburări din spectrul autist.

Suntem printre cei 5 membri fondatori FEDRA - Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist - înfiinţată de părinţi care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism în România (http://www.autismfedra.ro/)

Timp de 6 ani ne-am mutat dintr-o locație în alta, încercând să găsim locul potrivit pentru beneficiarii nostri. În cele din urmă, visul nostru a devenit realitate! În anul 2012, Christian Community Ministries din Marea Britanie a decis să ne pună la dispoziție gratuit, pentru o perioadă de minim 10 ani, clădirea în care funcţionăm în prezent. Astfel, în 2012, copiii de la AAT s-au mutat în casă nouă, adecvată nevoilor lor!

Centrul de zi pentru copii cu autism a fost înfiinţat cu scopul de a oferi asistenţă, servicii specializate şi îngrijire copiilor cu tulburări de spectru autist, indiferent de situația lor financiară. În cadrul centrului se promovează stimularea psiho-senzorio-motorie a acestor copii, prin integrarea lor în diverse activităţi terapeutice. De asemenea, prin intermediul terapiei desfăşurate în centru este vizată integrarea socială, şcolară şi familială a copiilor cu TSA. 

 Principalele noastre activități constau în evaluarea psihologică și intervenția specifică pentru persoanele cu TSA utilizând tehnici specializate, validate stiintific: ABA, TEACCH, PECS. De asemenea, copiii sunt stimulați prin intermediul terapiilor alternative: terapie asistată de animale (câini și cai), interacțiunea prin muzică și mișcare, integrare senzorială, terapie ocupațională.

 

 Rezultatele activităţilor Asociaţiei Autism Transilvania de la data înfiinţării sunt cuantificate astfel: 

  • Peste 250 copii cu TSA au beneficiat/ beneficiază de serviciile oferite de AAT

  • Peste 50 copii cu TSA au fost integraţi în grădiniţe şi şcoli normale

  • Părinţi care sunt informaţi şi familiarizaţi cu condiţia de autism şi sunt constant implicaţi în activităţile de recuperare a copiilor lor

  • Sprijin financiar şi cadouri oferite familiilor de Paşte, 1 iunie (Ziua Copilului) şi de Crăciun începând cu anul 2007

  • Cursuri de instruire pentru părinţi şi specialişti

  • Expoziţii cu fotografii şi lucruri făcute manual de copii

  • Anual am distribuit in comunitatea locala fluturaşi, pliante şi afişe informative

  • Personalul noștru a participat la peste 35 cursuri de formare

  • Peste 25 evenimente de strângere de fonduri

  • Peste 40 de campanii de conştientizare şi de informare

  • Peste 20 conferinţe şi seminarii educative